Google Analytics visar mer i realtid

I torsdags gick Google ut med nyheten att man uppdaterat “Realtid” (Real-Time) i Google Analytics med några nya spännande funktioner. Om du inte riktigt har koll på deras rapporter i realtid, så har du missat nått rätt spännande. Rapporterna är ett riktigt bra sätt att hålla koll på bland annat mest besökta sidor och varifrån dina besökare kommer till din sajt. Kan vara rätt intressant att i realtid följa en ny kampanj eller se resultatet när du skickar ut ett viktigt pressmeddelande.

Nyheterna i torsdagens uppdateringar av Google Analytics kommer här nedanför.

Händelser i realtid

För att komma åt den här rapporten, så klickar du på “Standardrapporter > Realtid > Händelse”. I rapporten kan du klicka på valfri kategori och händelse (Action). Precis som med alla andra rapporter i realtid så är det lätt att skapa filter för att se t ex händelser som triggats genom att besökaren kommer via organiskt sök och att besökaren kommer från Sverige.

Händelse filtrerad på "Organisk" och från Sverige...
Händelse filtrerad på besök som kommer via organisk sökning och att besökaren kommer från Sverige…

Besök fördelade på dator, mobil eller surfplatta

För att komma åt den här rapporten, så klickar du på “Standardrapporter > Realtid > Innehåll”. Andelen besök via mobila enheter ökar hela tiden och det blir allt vanligare att sajter också mobilanpassas. Det här var en rätt efterlängtad uppdatering och fram tills nu har jag gett mig in på att skapa en separat profil med diverse avancerade filtreringar bara för att försöka åstadkomma det man nu alltså får fram helt automatiskt. Ser ut ungefär så här:

Besök fördelade på "Dator", "Mobil" eller "Surfplatta"...
Se aktiva besökare fördelade på besök via dator, mobil eller surfplatta…

Genom att bara klicka på någon av ovanstående rubriker så filtrerar du också resultatet väldigt enkelt. I nedanstående bild kikar jag närmare på de ca 6% av besökarna som kommer via någonslags surfplatta.

Aktiva besökare via surfplatta...
Aktiva besökare via surfplatta…

Skapa genvägar till filtrerade rapporter

Sedan tidigare kan du skapa genvägar till valfria rapporter i Google Analytics. En förbaskat smidigt funktion om du t ex laborerat med lite mera avancerade RegExp-filtreringar. Nu finns funktionen även i de olika rapporterna för Realtid.

Enkelt att skapa genväg även till filtrerade rapporter i Realtid...
Nu är det enkelt att skapa genvägar även till filtrerade rapporter i Realtid…

De genvägar du skapar hittar du under “Mina grejer > Genvägar”.

Jämför filtrerad data med samtlig trafik i realtid

Till sist kan du jämföra dina filtrerade sidvisningar mot samtliga sidvisningar. På det här sättet kan du enkelt och smidigt titta närmare på t ex mobiltrafik i förhållande till all trafik. Ser du t ex skillnader i hur en nyhet eller kampanj tas emot i mobil eller surfplatta jämfört med sajten i stort?

Jämför filtrerad data mot all data i realtid...
Jämför filtrerad data mot all data i realtid…

Full koll på allt som händer i Google Analytics får du om du håller lite koll på deras blogg, som du hittar på analytics.blogspot.se.

Mer specifikt om de här senaste uppdateringarna hittar du här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *