Google släpper webbläsaren Chrome

Google ChromeNu har Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari och alla de andra webbläsarna, fått en ny deltagare i kriget om användarna. Google satser också på webbläsare och sedan några timmar tillbaka kan du ladda ner Chrome. Det är fortfarande en betaversion som ännu så länge bara finns för Windows Vista/XP.

Med Chrome bygger man vidare på sitt tänk med program som ska köras i webbläsaren. Sedan tidigare har man ju såväl Googles mail, kalender och till och med ordbehandling. Fördelen för användaren är ju bland annat att inkorgen hela tiden finns tillgänglig. Ja, så länge man har en uppkoppling till nätet såklart.

Precis som så många andra webbläsarna så har man möjlighet att ladda flera sajter samtidigt m h a flikar. Ett problem med flikhantering är att om en webbsida kraschar webbläsaren, ja då försvinner alla de andra flikarna/sajterna också. Google hanterar det här genom att låta varje flik få en egen process i operativsystemet. Det innebär att en sajt aldrig kan påverka en annan. Kollar du mailen, är uppkopplad mot din bank eller jobbar med ordbehandling, så är innehållet i din aktiva flik skyddat, även om innehållet under en annan flik kraschar.

Chrome bygger på öppen källkod. Kärnan i webbläsaren är samma som Apple använder i sin Safari. Motorn för programspråket man använder har man hämtat från danska företaget V8.

Mer information om allt från kraschstyrning, inkognitoläge och dynamiska flikar hittar du här: http://www.google.com/chrome/intl/sv/features.html.

Vill du nyfiken på vad Google har på gång, så kan det vara bra att hålla lite koll på deras officiella blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *