Webbanalytiker & digital strateg

Registrera domännamn.mobi

Sedan några veckor tillbaka kan alla registrera ett domännamn under toppdomänen .mobi. Det är den första domänändelsen som är skapad för att leverera Internetinnehåll till mobila enheter. Om namnet på en webbsida slutar på .mobi ska användaren kunna vara säker på att webbsidan/sajten är kompatibel med hans eller hennes mobiltelefon. Registreringsenheten för .mobi heter dotMobi och ägs av bl a Ericsson, Google, Microsoft, Nokia och Vodaphone. Enligt dotMobi köps det fyra gånger fler mobiltelefoner jämfört med persondatorer. Det skulle ju innebära miljontals potentiella användare. www.bmw.mobi, www.neckermann.mobi och www.ferrari.mobi har redan försäkrat sig om ”sina” .mobi-adresser. Mer information hittar man bl a på:

Annars är det i princip bara tre enkla regler som man måste följa när ett namn ska registreras:

 • Sidkodningen måste göras i XHTMLMP 1.0
 • Webbsidan måste vara tillgänglig både som exempel.mobi och som www.example.mobi
 • Inga ramar/frames får användas.

När du läser det här så har redan www.ahlund.mobi öppnat. Det blir mitt lilla ”labb” för utveckling av sidor/sajter för mobila enheter. När det nu blir någon tid över…

8 kommentarer

 1. Jens Wedin

  Är det inte bättre att bygga en webbplats som fungerar för alla klienter, istället för olika versioner? W3C skriver om one web, i en av länkarna du har ovan.

  http://www.456bereastreet.com/archive/200610/best_practices_for_the_mobile_web/

  Det gär väl att spegla informationen från en domän (.se) till en annan (.mobi) men att det ser olika ut kanske. Vad tror du?

 2. Anders Åhlund

  Visst borde ju det vara inriktningen, att alltså satsa på en webbplats som kan visas överallt, oberoende av kanal/klient. Det måste väl gå att spegla innehållet så som du beskriver. Man var ju t ex tvungen att använda XHTMLMP 1.0 för en .mobi-domän, men det går ju säkert att lösa.

  Ska bli spännande att läsa lite mera och följa utvecklingen :-)

 3. Jens Wedin

  Sug på den här. Två domäner som du har med två installationer av WP fast båda läser mot en db. Sedan gör du bara mobi installationen som xhtmlmp och se installationen som XHTML. Klappat och klart. Sedan kan du med serverskript skicka alla mobila klienter till mobi domänen.

 4. Anders Åhlund

  Åh, den satt fint så här på fredagskvällen :-) Låter busenkelt och så självklart istället för att labba med flera parallella sajter.

 5. Jens Wedin

  Då får jag se nått tills imorgon då ;)

 6. Anders Åhlund

  Ojoj, det var värst vad du var på hugget :-) Åker tyvärr bort en sväng i morgon. Du får nog ge dig till tåls till på måndagkväll tror jag…

 7. Anders Åhlund

  Kanon! Tack för länkarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Anders Åhlund

Tema av Anders NorenUpp ↑