CSS For Web Designers Only

Donna L. Baker ISBN: 0-471-78867-8

Lockades av titeln och hoppades att “CSS For Web Designers Only” också skulle ha varit skriven av en webbdesigner. Jag är tveksam till att så verkligen är fallet. Låter kanske elakt, men om du också såg skärmdumparna och exemplen i boken skulle du också fundera. Efter att ha ögnat igenom boken så var jag tvungen att kolla om den verkligen var skriven 2006, eller om det bara var så att man hottat upp en äldre utgåva. Fick direkt en känsla av att den hade några år på nacken. Boken känns rörig och är inte speciellt bra skriven. Den har dessutom alltså exempel och skärmdumpar som får dig att tro att den är en samling emaljögda mellanstadieelever som designat sidorna.

Köpte och läste “The Zen of CSS Design” av Dave Shea och Molly E. Holzschlag för ett tag sedan. Den var istället riktigt, riktigt bra. Ett bra upplägg och riktigt bra exempel och vackra bilder. Jag blev kanske bortskämd med den boken…

Nåja, det är kanske inte bara elände med Donnas bok, även om jag fortfarande tycker att det blev ett riktigt felköp. Här och var så tar man upp en del vettiga saker. Man förklarar t ex box-modellen (skillnaden i hur IE och t ex Firefox räknar ihop bredd, padding och border) på ett bra sätt. Hon skriver å andra sidan om inbäddade styles som ett bra alternativ, vilket det ju kanske inte är. Det skrivs inte mycket om standards, och i något läge så nämns Netscape 3 och att många sidor kan (?!) visas felaktigt i den webbläsaren.

Nä, boken kostar i och för sig inte mer än 215 kronor (adlibris.se), men spara pengarna, handla någon annan bok, hyr en bra film eller köp snask. Boken är inte värd pengarna… tycker jag iallafall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *