Kingston U3

Kingston U3...
Kingston U3…

Jag beställde en ny minnespinne från Dustin häromdagen. Har länge tänkt skaffa en med lite mera utrymme, och för 495 kronor fick man nu en Kingston U3 på 2 Gb. Enligt en test i senaste numret av DatorMagazin så ska det visst vara en av de bättre flashminnena på marknaden just nu.

U3 handlar om speciella USB-minnen som har två partitioner, en som emulerar en CD-ROM och en som emulerar en hårddisk. När du stoppar in USB-minnet i datorn så startas ett litet program som i sin tur används för att köra/administrera andra program som man installerat på USB-minnet. Man kan alltså köra program som man har med sig, utan att de är installerade på datorn där man använder dem. Kör man t.ex. Firefox på det sättet så kan också alla bokmärken, cookies och andra inställningar lagras på USB-minnet. Inga spår av det man gör kommer att finnas kvar på datorn, allt lagras på minnet.

I tidigare inlägg, Portable apps – gratisprogram för USB-minnet…, har jag också skrivit om PortableApps som egentligen går ut på samma sak. Nämligen att kunna ha program med sig, och sedan köra dem utan att installera dem på datorn som man sitter vid. Skillnaden är väl möjligen att man inte har samma stöd för t ex auto-start av program. U3 har ett mer kommersiellt stuk än PortableApps och huvuddelen av programmen kostar en del pengar. Även om man t ex kan hitta Firefox, Thunderbird och OpenOffice som är gratis. Programmen som finns på PortableApps å sin sida är helt gratis. Bara att plocka det bästa från två världar antar jag :-)

Har nu installerat ett antal “U3-program” och har också några program från PortableApps i minnet. Allt funkar klockrent. Har till och med lyckats installera alla mina favoritextensions till Firefox. Med allt jag kan behöva i program, några av mina sajter som backup och lite annat material har jag fortfarande 1,2 Gb ledigt. USB-minnet kan verkligen rekommenderas. Det är helt klart prisvärt och har en bra prestanda. Oavsett om man är intresserad av “U3” eller om man hellre kör programmen från PortableApps.

7 svar på ”Kingston U3”

 1. Jag har samma. Jag tycker också det funkar bra. Undrar om man kan köra det där sync programet till FF för att ha uppdaterade favortiter etc?

 2. Kul. Då kanske du har något jättebra program som man bara inte kan vara utan, att tipsa om? :-) Syncprogrammet måste jag kolla på. Till att börja med så exporterade jag bara favoriterna från datorn där hemma, men det håller ju inte göra så hela tiden.

 3. Finns det något sätt så att man kan få USB minnet att göra samma sak om man har ett annat märke.
  Jag vill att min email som jag installerat på minnet skall starta efter att jag skrivit i ett lösenord som öppnar minnet…???
  Mvh Jimmy

 4. Om det fortfarande är ett USB-minne med U3, så är det enkelt att kryssa i rutan ”Start on Insertion” under ”Program manager”.

  Om du inte har U3 så kan du testa ett litet program som heter PStart. Programmet skapar din egen startmeny till programmen som du har på ditt USB-minne. Om du sedan bara högerklickar på en ikon (till ditt mailprogram!?) så kan du välja att det programmet ska starta automatiskt.

 5. Har precis införskaffat mig ett u3-minne och försöker få in Firefox.

  Om allt funkar som det verkar så är det supersmidigt. Framförallt för att synca hela Outlook.

 6. Bo, jag är själv riktigt nöjd. Även om det kan kännas lite segt innan allt laddas när man stoppar i minnespinnen i datorn första gången. Har aldrig testat att synca Outlook, men däremot såväl Firefox (bokmärken och feeds) som Mozilla, och det fungerar riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *