2015-års bästa album, enligt RollingStone

#20 DOn Henley - Cass Countyrollingstone.com listade man nyligen 2015-års bästa album.  Konstaterar att jag nog kan hålla med om att en del av dem nog platsar bland årets 50 bästa album. Andra är jag nog mer tveksam till. Det finns en hel del artister och album på listan, som jag inte alls känner till, eller har hunnit kolla in. När jag nu ändå letar upp dem på Spotify, så tänkte jag att jag samtidigt skulle kunna lägga upp länkarna här…

50. Bomba Estéreo, ‘Amanecer
49. Bob Dylan, ‘Shadows in the Night
48. Carly Rae Jepsen, ‘Emotion
47.  James Taylor, ‘Before This World
46. Rhiannon Giddens, ‘Tomorrow Is My Turn
45. Madonna, ‘Rebel Heart
44. Rae Sremmurd, ‘SremmLife
43. Selena Gomez, ‘Revival
42. Björk, ‘Vulnicura
41. Kamasi Washington, ‘The Epic

40. Songhoy Blues, ‘Music in Exile
39. Muse, ‘Drones
38. Ashley Monroe, ‘The Blade
37. Alabama Shakes, ‘Sound & Color
36. Hop Along, ‘Painted Shut
35. Vince Staples, ‘Summertime ’06
34. Marilyn Manson, ‘The Pale Emperor
33. Beach House, ‘Depression Cherry
32. Jazmine Sullivan, ‘Reality Show
31. Leon Bridges, ‘Coming Home

30. Car Seat Headrest, ‘Teens of Style
29. Joanna Newsom, ‘Divers’
28. Miguel, ‘Wildheart
27. Eric Church, ‘Mr. Misunderstood
26. Future, ‘DS2
25. Darlene Love, ‘Introducing Darlene Love
24. Donnie Trumpet and the Social Experiment, ‘Surf
23. Mark Knopfler, ‘Tracker’
22. Florence and the Machine, ‘How Big How Blue How Beautiful
21. Chris Stapleton, ‘Traveller

20. Don Henley, ‘Cass County
19. Kurt Vile, ‘B’lieve I’m Goin Down…
18. Boz Scaggs, ‘A Fool to Care’
17. Keith Richards, ‘Crosseyed Heart
16. Jack Ü, ‘Skrillex and Diplo Present Jack Ü
15. Father John Misty, ‘I Love You, Honeybear
14. Wilco, ‘Star Wars
13.  Tame Impala, ‘Currents
12. Lana Del Rey, ‘Honeymoon
11. Sleater-Kinney, ‘No Cities to Love

10. Blur, ‘The Magic Whip
9. The Arcs, ‘Yours, Dreamily’
8. Various Artists, ‘Hamilton: Original Broadway Soundtrack
7. Jason Isbell, ‘Something More Than Free
6. Courtney Barnett, ‘Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
5. The Weeknd, ‘Beauty Behind the Madness
4. D’Angelo and the Vanguard, ‘Black Messiah
3. Drake, ‘If You’re Reading This It’s Too Late
2. Adele, ’25’
1. Kendrick Lamar, ‘To Pimp a Butterfly

Originalartikeln hittar du här: http://www.rollingstone.com/music/lists/50-best-albums-of-2015-20151201/bomba-estereo-amanecer-20151130

Musik just nu (april 2014)

Fergie Frederiksen - Any Given Moment
Fergie Frederiksen – Any Given Moment

Några av de mest lyssnade albumen i april…

Fergie Frederiksen hette sångaren som medverkade på Totos album “Isolation”. Han avled i cancer mitten av januari i år. Trots sjukdom så lyckades han slutföra sitt andra soloalbum “Any given moment” i slutet av augusti 2013. Albumet får inte något toppbetyg av mig. Anledningen till köpet är mera att min gamla kompis och bandmedlem Sven Larsson, är med och lirar gitarr på några låtar. Hörde förresten att Herman Furin, trummis i grymma Work Of Art, också är med på albumet.

Google Analytics som officiell app från Google

Nu har Google äntligen gjort en egen officiell app för iPhone och iPad. Det har förvisso funnits en uppsjö av andra appar för Google Analytics, men visst sjutton är det spännande att se vad Google själva har lyckats åstadkomma. Här är några skärmdumpar från telefonen:

Så här skriver man i ett inlägg på Google+

…With the Google Analytics App for iOS, you can access the same accounts and profiles you see when you open Analytics from a desktop browser, but you’ll also see reports that are optimized for your phone. Just like the Android app, the iOS app has some neat features, including:

– A completely redesigned, mobile-optimized look and feel
– Side navigation that mirrors Google Analytics on the web for quick access to reports
– Specialized reporting for web and app views (profiles)
– An Overview screen summarizing key metrics from each report
– Deeper analysis via dimension-based drill down in most reports
– Better Real-Time reporting
– Advanced Segments to further analyze your data

Sedan tidigare finns som sagt en officiell app för de surfplattor och telefoner som kör Android.

Som jag skrev tidigare så finns också massor av andra mer eller mindre bra appar för Google Analytics i din iPhone/iPad. Har skrivit en del om detta tidigare som du hittar i inlägget “Webbanalys via mobil eller platta“.

Analys, media och digitala affärer – dagensanalys.se

Är du intresserad av webbanalys, media i stort och digitala affärer? Då kan det tänkas att du också kommer att gilla sajten dagensanalys.se. Deras ambition är bland annat att ta ta artiklar ett steg längre och att tillsammans med besökarna skapa en plattform för både insikt, kunskap och dialog.

Anders Åhlund
Anders Åhlund – Analyticsdagarna 8 april 2014.
Foto: Mikael Karlsson via dagensanalys.se

Jag prenumererar på sajtens RSS-flöde via Feedly, sedan några veckor tillbaka. Kollar också in sajten med jämna mellanrum och trivs med upplägget. Man har skapat några intressanta kategorier och är snabba på att fånga t ex aktuella rapporter. Grundaren, tillika redaktören Mikael Karlsson var faktiskt också på plats under Analyticsdagarna och gjorde ett reportage och några intervjuer. Kolla in:

Lägg in en prenumeration via din favorit rss-läsare, prenumerera på deras nyhetsbrev eller surfa in på sajten med jämna mellanrum. Du kan också hålla lite koll på dem via nedanstående länkar:

Inside Information

Inside Information
Inside Information
Inside Information (2014)
Danne Karlsson, Krille Johansson, Anders Åhlund, Ove Lundström och Sven Larsson

Passar på att göra lite smygreklam för vårt gamla band Inside Information. Den 2 maj spelar vi på Arton.78 i Söderhamn, och vi har laddat med en massa egenskrivet material. En del nyskrivna låter och en del gamla gobitar som arrats om. Några av de gamla låtarna finns förresten redan upplagda här på bloggen sedan långt tillbaka. Du hittar dem under taggen “Inside Information“… men här kommer också några direktlänkar:

Lite historik

Inside Information
Inside Information (1994)
Hasse Vikberg, Krille Johansson, Jonny Wester, Anders Åhlund och Danne Karlsson

Första upplagan av Inside Information bildades redan 1993 och medlemmarna var då Anders Åhlund, Jonny Wester, Hasse Vikberg, Krille Johansson och Danne Karlsson. Jonny hoppade av bandet redan hösten 1994 och ersattes då av Sven Larsson. Efter ytterligare något år lade vi bandet på is. Hasse Vikberg försvann och några av grabbarna hade istället träffat Ove Lundström som hade idéer om ett större band, ett soulband med både blås och slagverk. Året var 1996 och i den vevan bildade vi “Grooveyard“. Efter att ha spelat tillsammans under några år och även hunnit ta en ordentlig “paus” via andra band, beslutade vi oss för att skrämma liv i Inside Information igen… året var 2010 och grunduppsättningen var precis densamma  som i Grooveyard, dock utan blåsare och slagverk.

Lyssna gärna på låtarna, kolla in oss på Facebook och kom förbi på Arton.78 den 2 maj…

Mer information

Skapa din egen molntjänst med ownCloud

ownCloud, logotyp...Företaget ownCloud, Inc i Boston har skapat projektet eller tjänsten ownCloud, världens mest nedladdade opensource-project för lagring, delning och… jag vet inte vad. Det är är antagligen lättast att beskriva ownCloud som en variant av t ex Dropbox, men med den skillnaden att det är helt gratis. Det bygger på öppen källkod, och är därmed möjligt för alla att installera och använda utan kostnad. Har du en egen webbserver, kanske genom ditt webbhotell?  Ja, då är det bara att installera och du får en smidig tjänst där du själv (webbhotellet) rår över bland annat lagringsutrymmet.

Jag är en nöjd användare av både Dropbox och Box, och betalar till och med en liten slant för extra utrymme i Dropbox. Blev ändå lite nyfiken på ownCloud och har nu installerat det under mitt eget domännamn. Mitt eget webbhotell (Binero) har gjort en redan enkel installation ännu enklare, genom att erbjuda tjänsten via sin “One Click Installer”. Så nu har jag alltså min egen lilla molntjänst med massor av ledigt utrymme. Tjänsten erbjuder till och med kalender och adressbok som går att köra med CalDAV och synka med t ex iOS. Själv är jag nöjd och glad att jag kan dela filer med några av mina kunder, och dela låtar/texter med t ex grabbarna i bandet.

Här kan du kolla in hur det ser ut:

Sa jag att dom faktiskt också har en officiell app för iPhone och iPad också? Den kostar förvisso 7 kronor på iTunes, men det kan det ju vara värt. Du hittar den här!

Vill du hålla lite koll på vad som händer i projektet så kan ett tips vara att följa https://twitter.com/ownCloud på Twitter.

Musik just nu (mars 2014)

Sean McConnell - Midland...
Sean McConnell – Midland…

Så var det dags för månadens lilla sammanställning av mest spelade album. Den ser ut ungefär så här:

Låten “Loved by you” som är med på albumet Arrival med Journey, är förresten otroligt lik låten “Längesen” med Petter. Typ samma intro och samma melodi på versen. Jag tror minsann också att man börjar med samma textrad…

Varje gång är som den första gång…

Jag ser att Journeys album släpptes 2001 och enligt Wikipedia så släppte Petter sin låt först sommaren 2010, även om han ska ha skrivit den redan sommaren 2008.

Twittercensus – Om Twitter och twittrare i Sverige

 

Twittercensus 2014...
Twittercensus 2014…

Twittercensus är en återkommande genomlysning av det svenskspråkiga Twitter. Bakom allt står Hampus Brynolf på Intellecta Corporate. Syftet  är att ge en bild av twitters utbredning och användning i Sverige. Hur många twitteranvändare eller konton finns det? Här kan man också titta på användningen och hur den förändras över tid.

Statistiken visat de mest aktiva svenska användarna av Twitter. För att vara med på kartan måste alla följande krav vara uppfyllda:

  • Konton ska ha twittrat mer än 1 gång per dag i snitt
  • Twitterinläggen ska främst vara på svenska
  • Kontot får inte vara låst
  • Kontot måste vara registrerat innan juni 2013

Det är alltså den mest aktiva delen av Twitter som finns med. Det är ca 90 000 konton, motsvarande ungefär 15% de svenskspråkiga twitterkontona som identifierats i Twittercensus.

I början av förra veckan presenterade man statistiken för 2014. Superkul tycker jag, och dessutom förbaskat snyggt gjort. På twittercensus.se hittar du även statistiken för 2013 och 2012.