Intervju i InternetWorld nummer 10, 2008

I samma veva som skatteverket.se (för andra året på rad) fick pris som bästa myndighetssajt, så kom det nya numret av tidningen InternetWorld. De har ett stort avsnitt kallat ”Webbläsaren – där du möter din kund” och i anslutning till det blev jag intervjuad av InternetWorlds Martin Persson.

Nedanstående rader är alltså saxade direkt ur tidningen.

Anders Åhlund
Foto från artikeln i Internetworld nummer 10, 2008…

Skatteverket tänker standarder

I september hade Skatteverket nästan 800 000 unika besökare på sin webbplats. Av den använde 96 procent någon version av Internet Explorer eller Firefox som webbläsare.

– Vi har skaplig koll på vilka besökare är. Vår absolut största målgrupp är sällananvändare. Sista dag för deklarationsinlämning har vi årets absolut största topp, säger Anders Åhlund, webbdesigner på Skatteverket.

Vilka standarder har ni valt att följa vid utvecklingen av skatteverket.se?

– Vi försöker hålla oss till W3C och beta av Vervas lista för att uppfylla 24-timmarswebben.

Men ni testar sajten för olika webbläsare?

– Inte på samma vis som för några år sedan då vi betade av webbläsare för webbläsare. Nu har vi släppt det lite och går som sagt mer på W3C och Vervas riktlinjer. Följer vi dem blir webbläsarfrågan som regel inte ågot problem. Om någon envisas med att använda en riktigt gammal webbläsare kommer ändå det allra mesta att fungera och se okej ut.

Så idag funkar skatteverket.se i alla webbläsare?

– Nej, det vågar jag inte säga. Första versionen av vår sajt ko i slutet av 1996 och det finns fortfarande delar av den som rullar på, bland annat några Javascript-funktioner. Besökare med äldre webbläsare som inte har stöd för Javacript, eller de som valt att inaktivera javascript, får problem där.

Hur rimmar det med att vara en 24-timmarsmyndighet?

– All information på sajten fungerar med alla tänkbara olika webbläsare. Men skatteverket.se är fortfarande ett hopkok av flera olika tjänster, så är det. Vi har ju många e-tjänster som utvecklas i separata projekt, alla med ambitionen att följa standarder. Visst kan det fortfarande finnas skillnader mellan webbläsare men det är inget som sätter stopp för våra e-tjänster.

Händer det att kraven på tillgänglighet står i konflikt med någon specifik webbläsare?

– Nej, det kan jag inte påstå. Vi har inte behövt tumma på tillgänglighet för att tillgodose olika webbläsare.

Vilka webbläsare använder besökare på skatteverket.se?

– De allra flesta använder Internet Explorer i olika varianter. I september hade 58 procent av våra besökare Internet Explorer 7.0 och 28 procent Internet Explorer 6.0. Firefox 3 använes av 8 procent och drygt 2 procent körde Firefox 2.0. Bland övriga webbläsare kan nämnas Safari (cirka 2 procent) och Googles nya Chrome (0,2 procent).

Martin Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *