Öppna data

Offentliga organisationer följer rekommendationen om att samla data på sidan /psidata...
Några offentliga organisationer som följer rekommendationen om att samla data på sidan /psidata…

Den 21 februari skrev Computer Sweden artikeln “Myndigheter usla på öppna data“. Efter att ha läst ingressen där det stod att enbart 19 av över 600 kommuner och statliga myndigheter får godkänt för sin hantering av öppna data, var det nästan lite nervöst att klicka sig vidare till PSI-datakollen. Det är Vinnova och E-delegationen som ligger bakom PSI-datakollen, som automatiskt undersöker om en myndighets webbsajt uppfyller E-delegationens rekommendation runt PSI-direktivet och öppna data.

Jag är lite intresserad av det här ämnet och har också varit med på ett hörn när vi samlat en del datamängder under “/psidata” på skatteverket.se. Skönt också att se att vi faktiskt var en av de 19 som fick godkänt. Hur man delar med sig av data varierar onekligen, och för vår del rör det sig idag om data i text och/eller excelfiler. Finns alltså fortfarande en massa spännande saker kvar att utveckla inom området.

Vill du kolla din sajt och kanske läsa mer om vad PSI-direktivet egentligen är, så hittar du all tänkbar information på psidatakollen.se. Här är några fler länktips:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *